Risk Analizi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Risk Analizi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Risk derecelerini belirlemek ve olası riskleri önlemek amacı ile risk analizi yapılmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın düzenlemiş olduğu iş sağlığı ve iş güvenliği kapsamında büyük-küçük tüm işletmelerin risk analizi yaptırması zorunudur.

Yeni işe başlayan personele iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmekte, her yıl çalışan işyerindeki olası riskler hakkında bilgilendirilmektedir. Ürüne ve üretiş şekline bakılmaksızın çalışma alanının güvenliği için risk analizi yapılır. Risk analizi ile riskler çok daha önce tespit edilerek ortadan kaldırmak veya minimize etmek için gerekli iyileştirmeler yapılır ve tedbirler alınır.

Risk Analizi Nedir?

Risk analizi işyeri ve çalışanı zarara uğratabilecek risklerin belirlenmesi ve ortaya çıkma olasılıkları dâhilinde yorumlanması sürecidir. İşyerleri bir bütün olsa dahi her birimin karşı karşıya kaldığı riskler farklıdır. Hammadde girişinden üretim ve paketlemeye, depolamadan yüklemeye adar her birim için farklı risk analizi yaplır.

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununa göre her işyeri risk değerlendirmesi ve analizi yaptırmak zorundadır. Çalışmanın amacı üretmek ve kazanç elde etmektir. Ancak çalışma sırasında kayıplara neden olan risklerle karşılaşılabilir. Her işte belli bir risk mevcuttur. Bu riskler çalışana bağımlı veya çalışandan bağımsız şekilde ortaya çıkar. Kontrol edilebilseler bile her defasında değişkenlik gösteren ve istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Ülkemizde iş kazaları oldukça sık karşılaşılan bir durum olup, yasal bir zorunluluk olan risk analizi değerlendirmesi ile kötü sonuçlar en aza indirilmektedir.

Risk Analizi Nasıl Yapılır?

İşyerlerinin her biri birbirinden farklı koşullara sahiptir. İşletme kuruluşunda yapılması gereken risk analizi eğer yapılmamışsa o işletmede ilk yapılması gereken risk analizidir. Risk analizinde ilk olarak tehlikeler belirlenmektedir. Risk oluşturan etkenler tek-tek tespit edilir. Her durum ayrı-ayrı dikkate alınarak ortaya çıkabilecek zararın kimleri ne derecede zarara uğratabileceği tespit edilir. İşletmeye uygun yapısal bir modeller olasılıklar belirlenir ve bunun için stratejik bir planlama yapılır. APAK OSGB uzmanları tarafından işletmeye özel yapılan risk analizi ile işyerine özgü bir çalışma yapılmakta, işyeri analizi sonrası etki büyüklüğüne göre riskler sıralanıp bir planlama yapılmaktadır. Risk tamamen ortadan kaldırılabilir mi veya kabul edilebilir bir seviyeye indirilebilir mi duruma göre hazırlanan plan işveren tarafından uygulamaya konulur. Planların düzenli olarak izlenmesi, denetlenmesi ve aksaklıklara hemen müdahale edilmesi son derece önemlidir.

Risk Analiz Teknikleri Nelerdir?

Nicel, nitel, hem nicel hem nitel risk analiz yöntemleri şunlardır;

Çeklist Risk Değerlendirme Yöntemi

What If Risk Değerlendirme Yöntemi (Olursa Ne Olur?)

Matris Risk Değerlendirme Yöntemi

Kinney Risk Değerlendirme Yöntemi

İş Emniyeti Analizi Risk Değerlendirme Yöntemi

HAZOP Risk Değerlendirme Yöntemi

Hata Ağacı Analizi Risk Değerlendirme Yöntemi (FTA) ve

Hata Türü ve Etkileri Analizi Risk Değerlendirme Yöntemi (FMEA) olup işletmeye en uygun yöntem seçilerek risk analizi yapılır.

Risklerinizi APAK OSGB İle Yönetin

Deneyimli iş güvenliği uzmanları ve hekimleri ile profesyonel bir risk analizi yapan APAK OSGB, 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununun çalışanlara ve işverenlere getirdiği yükümlülükleri adeta bir zorunluluk olmaktan çıkarıp bir yaşam tarzı haline getirmenizi sağlamaktadır. Amacımız işyerlerinde sağlıklı ve güvenli bir ortam oluşmasını sağlayarak işlerin aksamasını engellemek ve gerek çalışan gerekse işverenin karşı karşıya kalacağı zararları önlemektir.

İlk kez risk analizi yaptırmak veya tehlike sınıfına göre risk analizini yenilemek istiyorsanız APAK OSGB ile iletişime geçebilirsiniz. Uzman kadrosu ile APAK OSGB, işletmeye özel risk analizi yapan kurumsal bir firmadır.