6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 11 maddesinde faaliyet halindeki işletmelerde çalışma ortamında ortaya çıkabilecek acil durumlarda yapılması gereken çalışmalar belirtilmiştir. Can ve mal kaybına neden olabilecek acil durumların önceden tahmin edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması son derece önemlidir.
Acil Durum Eylem Planı Nedir?
İşletmelerde ortaya çıkabilecek acil durumlarla başa çıkabilmek için acil durum planı hazırlanır. Çalışan sağlığını korumada ve olası maddi zararları minimize etmede son derece etkili olan acil durum planı ve risk analizi değerlendirmesi ISG uzmanları tarafından hazırlanır ve gerektiğinde güncellenir. 18.06.2013 / 28681 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan işyerlerinde acil durumlar hakkında yönetmeliğe göre işletmeler için acil durum planı hazırlanmalıdır.
Acil Durum Planı Kaç Yılda Bir Yapılır?
Acil durum eylem planı işyeri tehlike sınıfına göre; az tehlikeli sınıftaki işletmelerde altı yılda bir, tehlikeli sınıftaki işletmelerde dört yılda bir ve çok tehlikeli sınıftaki işletmelerde ise en geç iki yılda bir yenilenmelidir.
Acil Durum Ekibi Kimlerde Oluşur?
Acil durum ekibi; yangın söndürme ekibi, kurtarma ekibi ve ilkyardım ekibinden oluşmaktadır.
İ Ş Y E R İ T E H L İ K E S I N I F I
ACİL DURUM EKİPLERİ ÇOK TEHLİKELİ TEHLİKELİ AZ TEHLİKELİ
Kurtarma ekibi Her 30 çalışan için 1 Her 40 çalışan için 1 Her 50 çalışan için 1
Koruma ekibi Her 30 çalışan için 1 Her 40 çalışan için 1 Her 50 çalışan için 1
Söndürme ekibi Her 30 çalışan için 1 Her 40 çalışan için 1 Her 50 çalışan için 1
İlkyardım ekibi Her 10 çalışan için 1 Her 15 çalışan için 1 Her 20 çalışan için 1
Az tehlikeli grupta olup çalışan sayısı 10’dan az olan işletmelerde tüm görevler için 1 personelin görevlendirilmesi yeterli görülmektedir.
Acil Durum Planı Nereye Asılır?
Acil durum planı tüm çalışanların rahatlıkla görebileceği bir yükseklikte işyeri binalarının giriş ve çıkış katlarına göz hizasında uygun yükseklikte asılmaktadır.
Acil Durum Yönetiminde Planlama Evreleri Nelerdir?
İşletmeye Özel Acil Durum Planı İzmir
Felaketlerin engellenmesi, can ve mal kaybının önüne geçilmesi için son derece önemli çalışmaları kapsayan acil durum eylem planı, deneyimli ISG uzmanlarının yürüttüğü çalışmalar bütünüdür. Çalışma süresince ISG uzmanları işveren ve çalışanlarla birlikte hareket etmekte, işletmeye özel acil durum eylem planı hazırlayarak acil durumların en az hasarla atlatılması için çalışmaktadır.
İzmir’de iş güvenliği hizmetleri ile adından söz ettiren APAK OSGB, acil durum eylem planı için birçok işletmenin tercihidir. İş kazası başta olma üzere her türlü afet ve acil durumlar için işletmeye özel yapılan acil durum eylem planı ile can ve al kaybının önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Bir firmada kuruluş aşamasından itibaren olası acil durumların belirlenmeli ve alınması gereken tedbirlerle birlikte acil durumda görev alacak kişiler tespit edilmelidir.
Acil durum müdahale prosedürünün hazırlanmasından dokümantasyon oluşturmaya, tatbikat ve acil durum planının periyodik olarak yenilenmesinden kroki ve iletişim numaralarına kadar tüm detayların düşünüldüğü işletmeye özel acil durum eylem planı için APAK OSGB ile iletişime geçebilirsiniz.