Portör Muayenesi Nedir? Nerede Yapılır?

Portör Muayenesi Nedir? Nerede Yapılır?

Çalışanların bulaşıcı hastalıklı olup olmadığının tespit edilmesi için yapılan portör muayenesi,  1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu 126 ve 127. maddeleri gereğince özellikle gıda üretimi yapan işletmelerde zorunlu kılınmış, 2013 yılında alınan bir kararla bu zorunluluk kaldırılmıştır. Yasal olarak zorunlu olmamasına rağmen, bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynayan portör muayenesi birçok test ve tetkiki içeren bir bütündür. Portör muayeneleri ve diğer laboratuar hizmetleri bölgede ilk tercihler arasında yer alan APAK OSGB, sektörde önemli bir ihtiyaca cevap veren kurumsal bir firmadır.

Portör Muayenesi Nedir Nasıl Yapılır?

Portör muayenesi, çalışanların parazit ya da bulaşıcı hastalık taşıyıcısı olup olmadığının tespiti için yapılan bir dizi test ve tetkikler bütünüdür. Portör muayenesi kapsamında gaita parazit ve parazit yumurtası kontrolü, gaita kültür testi, boğaz kültürü, burun kültürü ve akciğer grafisi testi ve tetkikleri yapılmaktadır.

Gaita kültür testi kişiden dışkı örneği alınarak, boğaz kültürü burundan ve boğazdan örnekler alınarak portör testi yapılmaktadır. Gıda sektöründe çalışanlardan istenen portör testi, herhangi bir bulaşıcı hastalık taşımadığının belgelendirilmesi bakımından çok önemlidir. Yemekhane görevlilerinden, aşçı ve garsonlara, gıda sektöründe çalışanlardan anaokulu ve kreş çalışanlarına kadar birçok sektörde portör muayenelerinin yaptırılması çalışanların bulaşıcı hastalık taşıyıp taşımadığının tespiti için gereklidir. Otel, motel, turistik tesisler, hamam, sauna, güzellik salonu, kuaför, berber, cafe, bar, gazino, restoran ve gıda üretimi-dağıtımının yapıldığı işletmelerde bulaşıcı hastalıklar portör muayeneleri ile tespit edilir.

Portör muayenesi kapsamında yapılacak tetkikler T.C.Sağlık Bakanlığı’nın 27.01.2005 tarih ve 1059 sayılı duyurusunda belirtilmiş olup yılda minimum bir defa yaptırılması beklenmektedir.

Portör Muayenesi Nerede Yapılır?

Sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılan portör muayenesi, gerekli tüm tetkik ve tahlillerin yapılmasını sağlayan APAK OSGB’nin hizmetleri arasındadır. İzmir ve çevre illerde portör muayenesi taleplerine cevap veren APAK OSGB, mobil sağlık hizmetleri ve laboratuar hizmetleri ile portör muayenesine ihtiyacı olan işletmelerin yanındadır. Portör muayenesi sonrası klinik muayeneler de yapılmakta, kişiye özel portör muayene raporu hazırlanarak çalışanlara sunulmaktadır.

Gıda sektöründe çalışanların sağlık muayenelerinin periyodik olarak yapılması olası salgın bir hastalığın önlenmesinde son derece önemlidir. Portör muayeneleri periyodik olarak yaptırılmalı, salgın hastalık riskinin önüne geçilmelidir. İşyeri sağlık taraması, portör muayeneleri ve periyodik muayeneler denildiğinde ilk akla gelen birim olan APAK OSGB, kurulduğu günden iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri ile bölgede her zaman ilk tercihler arasındadır.

İzmir iş sağlığı ve güvenliği ve ortak sağlık güvenlik birimi olarak 2013 yılından bu yana hizmet sunan APAK OSGB, periyodik muayeneler ve sağlık taramaları ile her zaman hizmetinize hazırdır.

İzmir Portör Muayenesi

Portör muayenesi için İzmir ve çevresinde güvenilir bir sağlık birimi arayanların tercihi olan APAK OSGB, işletme çalışanlarının salgın hastalıklardan korunması için son derece önemli olan portör muayeneleri için güvenle başvuracağınız bir adrestir. Usulüne uygun portör muayeneleri, klinik muayeneler ve periyodik kontroller için firmamızla iletişime geçebilir, İşyeri sağlık taraması hizmetleri ile adından söz ettiren firmamızın kaliteli ve güvenilir hizmetlerinden en ekonomik fiyatlarla faydalanabilirsiniz. Geniş bir iş sağlığı hizmeti yelpazesine sahip olan APAK OSGB, tüm tahlil ve tetkikler için sunduğu laboratuar hizmetleri ile daima müşteri memnuniyeti sağlayan bir firmadır.

5.10.2011 tarih ve125 sayı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, İzmir ve Türkiye'nin ilk Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinden biri olan APAK OSGB, portör muayeneleri için İzmir’de güvenle başvurulan bir adrestir.