Portör Muayenesi Nasıl Yapılır?

Portör Muayenesi Nasıl Yapılır?

Çalışan personelin bulaşıcı bir hastalık taşıyıp taşımadığını tespit etmek için portör muayenesi yapılmaktadır. 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’na göre gıda üretimi yapan işletmelerde her 3 ayda portör muayenesinin yapılması zorunlu kılınmış, fakat 2013 yılında alınan bir kararla bu zorunluluk ortadan kaldırılmıştır. Yasal zorunluluk olmaktan çıkan portör muayenesi, bulaşıcı hastalıkların tespit edilmesi için halen en etkili ve en geçerli yollardan biridir.

İş sağlığı hizmetlerinden biri olarak portör muayeneleri hizmeti sunan APAK OSGB, İzmir ve çevresinde ihtiyacı olan tüm firmalara, kurum ve kuruluşlara portör muayeneleri hizmeti sunmaktadır.

İzmir Portör Muayenesi

Çalışanlarda parazit veya bulaşıcı hastalık olup olmadığının tespiti portör muayenesi sonucunda belli olmaktadır. Bu nedenle bulaş riski olup olmadığının tespit edilmesini isteyen işletmeler APAK OSGB ile iletişime geçmekte, firmamız yılda en az bir defa portör muayenesi yaptırmayı önermektedir. İzmir ve çevresinde portör muayene taleplerine çözüm ortakları ile en hızlı ve en etkili şekilde cevap veren firmamız, özellikle toplu çalışma alanlarında bulaşıcı hastalıkların yayılmasını engellemede etkili olan portör testi ve muayenesi için her zaman hizmetinize hazırdır.

Portör Muayenesi Nasıl Yapılır?

Portör muayenesi kapsamında olan tetkikler şunlardır;

  • Gaita parazit ve parazit yumurtası kontrolü

  • Gaita kültür testi (Salmonella ve shigella kontrolü)

  • Boğaz ve burun kültürü (Staphylococcus aureus incelemesi)

  • Akciğer grafisi (Tüberküloz incelemesi)

T.C.Sağlık Bakanlığı’nın 27.01.2005 tarih ve 1059 sayılı ilanında portör muayenesi kapsamında yapılacak tetkikler belirtilmiştir. Bulaş riski olan otel, motel, turistik tesisler, anaokulu, kreş hamam, sauna, güzellik salonu, kuaför, berber, gazino, cafe, bar, yemekhane ve restoran gibi, özellikle de gıda üretimi ve dağıtımının yapıldığı işletmelerde portör muayenesinin yapılması son derece önemlidir.

Gaita kültür testi için çalışan personelden dışkı örneği alınmakta, burun ve boğaz kültürü için de burun ve boğazdan örnekler alınarak gerekli testler yapılmaktadır. Dışkı kültüründe bakteri türleri tespit edilmekte, burun ve boğaz kültüründe ise mikroorganizmalara ve enfeksiyon riski olup olmadığına bakılmaktadır. Anlaşmalı olduğu laboratuarlarla güvenilir bir portör muayenesi hizmeti sunan APAK OSGB, iş sağlığı hizmetleri için güvenle başvuracağınız bir birimdir.

Portör Muayenesi İzmir

İzmir’de laboratuar hizmetleri ile portör muayenesi için tüm işletmelerin yanında olan APAK OSGB, anlaşmalı olduğu laboratuarlarla çalışan ve tüm süreci kontrol altında tutan güvenilir bir firmadır. Portör muayenesinin usulüne uygun yapılması son derece önemlidir. APAK OSGB portör muayenesi sonrası klinik muayenelerin yapılmasını da sağlamakta, her bir çalışan personel için ayrı portör muayene raporu hazırlatmaktadır. Deneyimli işyeri hekimleri ve anlaşmalı olduğu köklü laboratuarlarla çalışan firmamız, iş sağlığı hizmeti için her zaman güvenle başvuracağınız bir adrestir.

Çalışanların periyodik sağlık kontrollerinin yapılması yasal bir zorunluluk olup, salgın hastalıkların önlenmesi için yapılması önemli olan portör muayeneleri de APAK OSGB’nin önerdiği bir hizmettir. İşletmelerin verimli bir şekilde çalışması, işgücü ve zaman kaybına uğramaması için portör muayeneleri yaptırması önerilmektedir. İzmir iş sağlığı ve güvenliği hizmeti için APAK OSGB’ye başvurabilir, bölgede sağlık güvenlik birimi olarak yıllardır hizmet sunan firmamızın kaliteli ve güvenilir hizmetlerinden sizler de faydalanabilirsiniz.

İzmir Portör Muayenesi ve Sağlık Taraması

Portör muayenesi ve sağlık taraması için güvenilir bir OSGB ile çalışmak son derece önemlidir. Mobil sağlık hizmetleri, koruyucu hekimlik, işyeri hekimliği, laboratuar hizmetleri ve portör muayene hizmetleri ile her zaman müşteri memnuniyeti sağlayan APAK OSGB,  çalışan personelin bulaşıcı hastalık taşıyıp taşımadığını kontrol ettirmek için her zaman hizmetinize hazırdır