Koruyucu hekimlik nedir? Neden önemlidir?

Koruyucu hekimlik nedir? Neden önemlidir?

İş yerlerinde uygulanan işyeri hekimliği, meslek hastalığı ve işgücü kaybına neden olan salgın hastalıklardan korunmak için alınan en önemli hizmetlerden biridir. APAK OSGB görev yaptıkları iş yerlerinde çalışma alanlarını sağlık yönünden değerlendirmektedir. Çalışan sağlığını olumsuz etkileyebilecek konularda işveren, işveren vekili ve çalışanlara önerilerde bulunmakta, çalışanların sağlık değerlendirmelerini yapmaktadır. İlgili kliniklerle bağlantılı olarak çalışan hekimlerimiz, meslek hastalığını engellemeye yönelik çalışmaları ile alanında uzman koruyucu hekimlerdir.

İşyeri Hekimliği Nedir?

İşyeri hekimliği bir işletmede meslek hastalığı başta olmak üzere salgın hastalıklar ve diğer hastalıklardan korunma özelliğine sahip hizmetleri kapsar.

Çalışan sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve olası meslek hastalığının meydana gelme riskinin minimize edilmesi, tanı ve tedavi hizmetinde vakit kaybedilmemesi için iş yerlerinde koruyucu hekimlik hizmeti sunulmaktadır. İş yerinde çalışan sağlığı ile ilgilenen iş yeri hekimi, iş ortamının hem sağlıklı hem de daha güvenli bir hale getirilmesinde önemli rol oynar. Koruyucu hekimler olan iş yeri hekimleri çalışan sağlığının korunması ve iyileştirilmesi için çalışan, sağlık sorunlarının ortaya çıkması halinde ilgili kliniklerle işbirliği yapan hekimlerdir.

İşyeri Hekimliği Neden Önemli?

İşyeri hekimliği, çalışanların sağlığının korunması için son derece önemli bir hizmettir. Ülkemizde ve dünyada yasalarla korunmuş bir görev ve sorumluluk olan çalışan sağlığının korunmasında görev alan en önemli kişiler işyeri hekimleridir. İş yerinin sağlıklı ve güvenli hale gelmesi öncelikle çalışanlar için önemlidir. Çalışanların sağlıklı olması ise iş sürekliliği ve verimlilik için önemli olup işveren, işçi, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin ortak çalışmaları ile iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri yerine getirilir. Yasalarla belirlenmiş olan görev ve sorumlulukları yerine getiren işyeri hekimlerinin yaptığı işler şunlardır;

  • İşe yeni başlayacak olanların sağlık durumunun yapacağı işle ilgili parametrelere uygun olup olmadığını kontrol etmek
  • Meslek hastalıkları veya iş kazası nedeni ile işyerinden uzak kalmış çalışanın işe dönüş muayenesini yapmak ve işe uygunluğunu denetlemek
  • Çalışanların sağlık kontrollerini periyodik olarak yapmak
  • Sağlık sorunlarının tanı ve tedavisini yapmak gerektiğinde ilgili sağlık birimlerine sevkini yapmak
  • ISG uzmanı ile çalışarak iş kazası ve meslek hastalığı risk alanlarını, ekipman ve faktörleri denetleyerek olası riskleri en aza indirmek
  • Özel takip gerektiren çalışanları tespit edip takibini yapmak
  • Acil müdahale gerektiren durumlarda tanı ve tedavi sürecini yönetmek
  • İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinde sağlıkla ilgili eğitimleri vermek
  • ISG uzmanı ile birlikte risk değerlendirmesi yapmak, yıllık plan ve yıllık değerlendirme yaparak raporlar hazırlamak
  • ISG uzmanı, işveren/işveren vekili ve çalışanlarla koordineli bir şekilde çalışmalarını yürütmek

Profesyonel bir işyeri hekimlik hizmeti için APAK OSGB birimi ile iletişime geçebilir, işletmelere özel işyeri hekimlik hizmeti ve bağışıklık uygulamaları ile en kaliteli hizmeti en uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz.

İşyeri Hekimliği Uygulamaları

İşletmelerin tehlike sınıfına göre iş yeri hekimi çalıştırma zorunluluğu olup çok tehlikeli iş yerlerinde her 750 çalışan için, tehlikeli iş yerlerinde her 1.000 çalışan için, az tehlikeli sınıfta olan iş yerlerinde ise her 2000 çalışan için bir iş yeri hekimi çalıştırmak zorunludur. Her çalışan ayda 1 kez işyeri hekimi tarafından muayene edilir. Hastaya ayrılan süre çok tehlikeli iş yerlerinde 20 dk, tehlikeli iş yerlerinde 10 dk, az tehlikeli iş yerlerinde ise 5 dk’dır.

Sözleşme kapsamında veya sürekli olarak koruyucu hekimlik hizmeti almak isteyenlerin başvurduğu bir adres olan APAK OSGB, deneyimli iş yeri hekimleri için güvenle başvuracağınız bir adrestir.