Sadece bir test veya tetikten ibaret olmayan portör muayenesi, çalışanların bulaşıcı bir hastalık taşıyıp taşımadığını tespit etmek amacı ile yapılır. Özellikle gıda sektöründe çalışanların gıdalardan bulaşabilecek hastalıkları taşıyıp taşımadığı portör muayenesi ile kontrol edilir. Portör muayenesi sonucunun temiz olması demek çalışanın tüm testlerinin temiz çıkması demektir.
1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 126-127. maddeleri gereğince gıda üretimi yapan işletmeler ve sıhhi müesseselerde çalışanlara her 3 ayda bir portör muayenesi yaptırması zorunlu kılınmış fakat bu zorunluluk 2013 yılında kaldırılmıştır. Yasal olarak zorunlu olmamasına rağmen çalışanın bulaşıcı hastalık taşıyıp taşımadığının tespit edilmesi için portör muayenesi son derece önemlidir. Portör muayenesi konusunda işletmelere destek olan APAK OSGB, tahlil ve tetkikler için her zaman güvenle başvuracağınız bir adrestir.
Portör Muayenesi Nasıl Yapılır?
Gıda imalatı yapan işletmelerde çalışanların portör muayenesi konusunda işletmelerin yanında olan APAK OSGB, olası hastalık risklerinin önlenmesi için önemli bir hizmet vermektedir. Portör muayenesinde yapılan tetkik ve tahliller şunlardır;
Gaita parazit ve parazit yumurtası ve kültür testinde kişiden dışkı örneği alınmaktadır. Boğaz kültürü ve burun kültüründe boğazdan ve burundan alınan örneklere portör testi uygulanır. Akciğer grafisinde ise akciğer filmi çekilir ve akciğerlerin kontrolü yapılır. Gıda sektöründe çalışanlara yapılan portör testi, kişinin herhangi bir hastalık taşımadığını belgelendirmeyi sağlayan kapsamlı bir muayenedir.
Yemekhane görevlilerinde aşçı ve garsonlara, gıda sektörü çalışanlarından anaokulu ve kreş çalışanlarına kadar birçok alanda çalışanlara bu muayeneleri yaptırmaları önerilmektedir. Otel, motel, hamam ve sauna gibi alanlarda, turistik tesislerde, kuaför, berber, güzellik salonu, cafe, bar ve restoranlarda, en önemlisi de tüm gıda üretim ve dağıtımının yapıldığı işletmelerde çalışanların hastalık risk taşıyıp taşımadığının kontrol edilmesi gerekir. Portör muayeneleri ile bulaşıcı hastalıklar en güvenli şekilde tespit edilir. T.C.Sağlık Bakanlığı’nın 27.01.2005 tarihli ve 1059 sayılı duyurusunda portör muayenesi kapsamında yapılacak tetkikler belirtilmiş olup yılda en az bir defa yaptırılması bulaşıcı hastalıklar başta olmak üzere birçok hastalığın tespitinde önemlidir.
Portör Muayenesi İzmir
İzmir ve çevresindeki birçok işletmenin başvurduğu bir adres olan APAK OSGB, mobil sağlık hizmetleri ve laboratuvar hizmetleri ile güvenilir bir hizmet sunmaktadır. Sağlık taraması, periyodik muayeneler ve diğer sağlık hizmetleri için APAK OSGB ile iletişime geçebilir, kurulduğu günden bu yana kaliteli ve güvenilir hizmetleri ile daima müşteri memnuniyeti sağlayan firmamızın portör muayenesi hizmetinden faydalanabilirsiniz.
Son derece önemli olan portör muayenesi taleplerine hızlı ve etkili bir şekilde cevap veren APAK OSGB, usulüne uygun yapılan portör muayeneleri ile en doğru sonucu almanızı sağlamaktadır. Geniş sağlık hizmet yelpazesi ile birçok hizmeti bir arada sunan APAK OSGB’nin hizmetlerinden en ekonomik fiyatlarla faydalanabilir, çözüm ortakları ile tüm ihtiyaçlara cevap veren firmamızın kaliteli hizmetlerinden faydalanmanın rahatlığını yaşayabilirsiniz.
İzmir Portör Muayenesi ve Sağlık Taramaları
İzmir’de portör muayenesi ve sağlık taramaları için güvenilir bir OSGB firması arıyorsanız doğru adrestesiniz. Daima müşteri memnuniyeti odaklı çalışan firmamız, alanında uzman ekibi, kaliteli ve güvenilir hizmetleri ve çözüm ortakları ile aradığınız sağlık hizmetini bulacağınız bir OSGB firmasıdır. İzmir veya çevresinde olup portör muayenesi için işinin ehli bir firma arıyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. İş sağlığı olarak beklentileri en iyi şekilde karşılayan firmamız, 05.10.2011 tarih 125 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş İzmir ve Türkiye'nin ilk Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinden biridir.