İzmir Portör Muayeneleri

İzmir Portör Muayeneleri

Portör muayenesi, gıda sektöründe çalışanların gıdalardan bulaşabilecek hastalıkları taşıyıp taşımadığını kontrol etmek amacı ile yapılan testlerdir. Bir çeşit laboratuvar tekniği bütünü olup sadece bir test veya tetikten ibaret değildir. Bu nedenledir ki, portör muayenesinin temiz çıkması demek kişinin tüm testlerinin temiz çıkması demektir. Laboratuvar hizmetleri ve portör muayeneleri ile sektörde önemli bir ihtiyaca cevap veren APAK OSGB, İzmir portör muayeneleri denildiğinde ilk akla gelen firmadır.

Portör Muayenesi İzmir

1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu 126 ve 127. Maddeleri gereğince gıda üretimi yapan işletmeler ve sıhhi müesseselerde çalışanların her 3 ayda bir portör muayenesi yaptırması zorunlu kabul edilmiş, ancak bu zorunluluk 2013 yılında alınan bir kararla kaldırılmıştır.  Çalışanın bulaşıcı bir hastalık taşıyıp taşımadığının tespit edilmesi son derece önemlidir. Bulaşıcı hastalıklara karşı gerekli tedbirlerin alınması için portör muayenesi yapılması, yasal zorunluluk olmamasına rağmen halen en geçerli yoldur. Portör muayenesi kapsamında yapılan tetkikler;

  • Gaita parazit ve parazit yumurtası kontrolü
  • Gaita kültür testi
  • Boğaz kültürü
  • Burun kültürü
  • Akciğer grafisi

Çalışanların parazit veya bulaşıcı hastalık taşıyıp taşımadığının tespiti portör muayenesi sonucu belli olmaktadır. Bu nedenledir ki APAK OSGB olarak yılda en az bir defa çalışanlara portör muayenesi yaptırılmasını öneriyoruz.

Portör Muayenesi Nasıl Yapılır?

Çalışanların portör muayenesi konusunda işletmelerin yanında olan APAK OSGB, gerekli tüm tetkik ve tahlillerin yapılmasını sağlayarak işletmelerde olası risklerin önlenmesinde büyük destektir.

Gaita kültür testinde kişiden dışkı örneği alınmakta, boğaz kültüründe burundan ve boğazdan alınan örneklerle portör testi yapılmaktadır. Gıda sektöründe çalışanların yaptırmak zorunda olduğu portör testi, herhangi bir hastalık taşımadığını belgelendirmesi bakımından önemlidir.

Yemekhane görevlileri, aşçılar, garsonlar, gıda sektöründe çalışanlar ve hatta anaokulu ve kreş çalışanlarının da bu muayeneleri yaptırmaları herhangi bir hastalık taşıyıp taşımadıklarının tespiti için önemlidir. Bulaşıcı hastalıklar otel, motel, hamam, sauna, turistik tesisler, kuaför, berber, güzellik salonu, cafe, bar, restoran, gazino, tüm gıda üretim ve dağıtımının yapıldığı işletmelerde risk teşkil etmekte olup portör muayeneleri ile bulaşıcı hastalıklar tespit edilir. T.C.Sağlık Bakanlığı’nın 27.01.2005 tarih ve 1059 sayılı duyurusunda Portör muayenesi çerçevesinde yapılacak tetkikler belli olup yılda en az bir defa yaptırılması önemlidir.

İzmir Portör Muayenesi Nerede Yapılır?

İzmir ve çevresinde portör muayene taleplerine en hızlı ve en etkili şekilde cevap veren APAK OSGB, laboratuar hizmetleri ve mobil sağlık hizmetleri ile tüm işletmelerin yanındadır. Usulüne uygun yapılan portör muayeneleri sonrası klinik muayeneler yapılmakta, çalışanların kişiye özel portör muayene raporu hazırlanmaktadır. İzmir iş sağlığı ve güvenliği hizmeti yanında ortak sağlık güvenlik birimi olarak yıllardır hizmet sunan firmamız, sağlık taraması ve periyodik muayeneler için güvenle başvurulacak bir adrestir.

Çalışanların sağlık muayenelerinin düzenli olarak yapılması yasal bir zorunluluktur. Gıda sektöründe çalışanların portör muayenelerinin yapılması olası salgın bir hastalığın önlenmesinde son derece etkili olup işe giriş tarihinden itibaren periyodik olarak portör muayeneleri yapılmalıdır. İşyeri sağlık taraması denildiğinde ilk akla gelen birim olan firmamız, kurulduğu günden bu yana kaliteli ve güvenilir hizmetleri ile her zaman ilk tercihler arasındadır.

İzmir Portör Muayenesi ve Sağlık Taramaları

Mobil sağlık hizmetleri ile ihtiyaç duyan her işletmenin yanında olan APAK OSGB, portör muayenesi ve sağlık taramalarını düzenli olarak yaptırabileceğiniz bir birimdir. İzmir ve çevresinde portör muayenesi için APAK OSGB’ye başvurabilir, işletmenizi ve tüm çalışanları salgın hastalık riskinden koruyabilirsiniz.