Çalışanları mesleki hastalıklardan ve iş kazalarından korunmak üzere; işletmelerin yasal bakımdan alması gereken işyeri hekimliği hizmeti nedir? Veya işyeri hekimi hangi görevleri yürütür? Gibi bir takım soruların yanıtlarını bulacağınız yazımızı konuyla ilgilenenlerin sonuna kadar okumasını tavsiye ediyoruz. Öncelikle bilinmesi gereken işletmenin bir tek işçi çalıştırması durumunda bile Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından bir tehlike sınıflandırmasına dahil edildiğidir. Bu durumda işçi çalıştıran her kuruluş uygulamada farklılıklar gösterse de aslında bir şekilde iş yeri hekimi ile çalışmak zorunda. Kanunun tariflendirdiği iki çeşit işyeri hekimliği hizmeti alabilme standardı bulunuyor bunlardan;
1. yöntem tam süreli olarak bulundurulması gereken işyeri hekimi (yardımcı personel ile birlikte gerekli donanım, yer, araç ve gereç işletme tarafından temin edilir)
2. yöntem ise bu hizmeti vermek üzere belirli periyotlarla işletmeye gelen işyeri hekimi uygulaması
Olarak akılda tutulmalıdır.
İşyeri Hekimi Uygulama Süresi Tehlike Sınıflandırmasına Göre Belirleniyor
Yasalarımıza göre üç çeşit işletme söz konusudur Az Tehlikeli, Tehlikeli ve Çok Tehlikeli olarak nitelendirilen her bir işletme işyeri hekimi uygulamasını farklı metotlarla alır. Fakat bağlı bulunduğu risk sıralamasına göre uygulamayı her biri farklı dönemlerde ve farklı şekillerde alırlar. Dilerseniz hangi sınıflandırma, ne kadar süre işyeri hekimi hizmetini alır? Sorusuna yanıt verelim.
Sürecek bir iş yeri hekimi kontrolü söz konusudur. Eğer işletme 1000'den fazla işçi çalıştırıyor ise tam zamanlı işyeri hekimi istihdam etmek zorundadır. Tabii bu konunun başka bir ayrıntısı da tehlike sınıflandırmasına göre tam zamanlı işyeri hekimi işyeri hekimi istihdamıdır. Sözgelimi bir işletme az tehlikeli statüde bile olsa çalışan sayısı 2000 ve üzerinde ise yine işyeri hekimi istihdam etmek durumundadır. Yani işletmenin az tehlikeli sınıfında yer alması iş yeri hekimi uygulamasından muaf tutulacağı anlamını taşımıyor. Lütfen konu ile ilgili olarak merak ettiklerinizi web sayfamızda bulunan telefon numaraları veya diğer iletişim seçenekleri üzerinden bizlere aktarırız. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşumuz işyeri hekimi uygulaması dışında İş Güvenliği Uzmanı, Risk Analizi, Ortak Sağlık Güvenlik birimi ve daha birçok alanda sizlere hizmetler üretmektedir. başarılı çalışmalar diliyoruz.
#işyeriHekimliğiHizmetiNedir #işyeriHekimi #apakOsgbHizmeti #izmirOsgbFirmaları #apakOsgb