İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi olan ISO 45001, işletmelerdeki riskleri minimize etmek ve daha sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak için hazırlanmış bir standarttır. İş sağlığı ve güvenliği ihtiyaçlarının giderek artması sonucu bir ihtiyaç olarak oluşturulmuş, daha önce kullanılan standartların yetersiz kalması nedeni ile ISO 45001 geliştirilmiştir.
ISO 45001 Belgesi Nedir?
İş sağlığı ve güvenliğinin tüm dünyada olmazsa olmaz hale geldiği günümüz iş dünyasında ISO 45001 işletme yapısına uygun şekilde geliştirilmektedir. İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi sadece işletmeleri değil işletmelerin çalıştığı taşeron, tedarikçi ve geçici yüklenicilerin de ISG ihtiyaçlarını takip etmeyi gerekli kılmakta, işletmelerin tüm taraflarını kapsamaktadır.
OHSAS 18001 yerine uygulanan ISO 45001 standart şartları işletmede uygulandığında ISO 45001 belgesi almaya hak kazanılmaktadır. ISO 45001, iş kazası ve meslek hastalıklarının minimize edilmesi, üretim durması veya yavaşlamasının engellenmesi, makine-ekipman bakımlarının düzenli yapılarak maliyetlerden tasarruf edilmesi bakımından son derece önemlidir. ISO 45001 belgesi alan işletmeler sektörde güvenilir bir firma olarak prestij kazanmaktadır.
ISO 45001 Sertifikası Nasıl Alınır?
ISO 45001 belgesi almak isteyenlerin başvurduğu bir birim olan APAK OSGB, dönüşümü OHSAS 18001 sistemi üzerinden olan ISO 45001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi için güvenle başvuracağınız bir adrestir. Standardın şartları ve kullanım kılavuzu Türkçe yayınlanmış olup, mevcut sistemlerini ISO 45001’ e yükseltmek isteyenlere APAK OSGB denetçileri yardımcı olmaktadır.
ISO 45001 sertifikası alabilmek için ilk olarak ISG yönetim sistemini kurmak gerekmektedir. ISO 9001 ve ISO 14001 ile uyumlu olan ISO 45001 için geçiş sürecinde eğitimler verilmekte, APAK OSGB tarafından atanan denetçiler sistem belgelendirme denetimleri yaparak eksiklerin tamamlanmasını sağlamaktadır. Çalışanları, üretim güvenliğini ve işletme güvenliğini sağlamaya yönelik çalışmaları kapsayan ISO 45001, zarara neden olabilecek olası tehlikelerin öncesinde tespit edilmesi ve gerekli önemlerin alınmasını amaçlamaktadır.
ISO 45001 sertifikası almak için aşağıdaki adımlar izlenir:
İşletme genel analizi yapılarak iş sağlığı ve güveliğini ilgilendiren tüm faktörler analiz edilir
ISG politikası, amaçları ve hedefleri belirlenir
ISG yönetim sistem planlaması yapılır
ISG ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli kaynaklar tanımlanır
Gönüllülük esasına dayanan ve isteyen her işletmeye uygulanabilen ISO 45001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi ve ISO 45001 belgesi için APAK OSGB ile iletişime geçebilirsiniz.
ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikası
İş sağlığı ve güvenlik sistemini geliştirmek ve belirlenen tehlikeleri ortadan kaldırmak için uygulanan ISO 45001, rekabet avantajı sağlayan ve firma prestijini arttıran bir sistemdir. ISO 45001 standardı ile ilgili ihtiyaç duyulan her konuda işletmelere yardımcı olan APAK OSGB, ISG 45001 yönetim sistemi sertifikası almak isteyenlerin tercihidir.
ISO 45001 sertifikasına sahip olmak birçok avantajı da beraberinde getirmektedir. Bunlar;
Müşteri karşısında firma itibarı artar
Her birimin performansında iyileşme sağlar
Finansal olarak işletme avantaj sahibi olur
Toplam maliyetler azalır
Üretimin durması veya aksaması engellenir
Operasyonların kesinti maliyetleri düşer
Yeni müşterilerin kazanımı kolaylaşır
Pazar payı artar
Çalışanlarda güven ve motivasyon artışı sağlar
3 yıl geçerli olan ISO 45001 sertifikasına sahip olmak için APAK OSGB ile iletişime geçebilir, her kuruluş ihtiyacına cevap veren iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistem belgesine sizler de sahip olabilirsiniz. ISO 45001 sertifikası için hemen firmamızla iletişime geçin, işletmenizi sektörde hak ettiği yere taşıyın