İş sağlığı ve güvenliği uzmanları A, B ve C sınıfı belgelere sahip ve Bakanlıkça yetkilendirilmiş kişilerdir. 6331 sayılı iş kanununun 38. Maddesine göre 50 ve daha üzeri işçi çalıştıran her işyeri iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulundurmakla yükümlüdür. İş güvenliği uzmanlığı için başvuru yapabilecek kişiler:
Üniversitelerin yüksekokul ve fakülte iş sağlığı ve güvenliği bölümlerinden mezun,
Teknik öğretmenler,
Fizikçi, kimyager veya biyologlar,
Mühendis veya mimarlar,
Bakanlıklarda ve ilgili kuruluşlarda çalışma hayatını denetlemekle görevlendirilmiş olan müfettişlerdir.
6331 sayılı iş kanununa göre iş sağlığı ve güvenliği uzmanları 3 sınıfta görevlendirilir.
· Çok tehlikeli işyerlerinde
· Tehlikeli işyerlerinde
· Az tehlikeli işyerlerinde
İş güvenliği uzmanları da 3 sınıftır.
· A sınıfı belgeye sahip uzmanlar
· B sınıfı belgeye sahip uzmanlar
· C sınıfı belgeye sahip uzmanlar
Çok tehlikeli işyerlerinde A sınıfı belgeye sahip iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, tehlikeli işyerlerinde B veya A, az tehlikeli işyerlerinde ise C, B veya A sınıfı belgeli bir iş sağlığı ve güvenliği bulunmalıdır. Yani A sınıfında olan bir uzman tüm işyerlerinde çalışabilirken, B sınıfı tehlikeli ve az tehlikeli, C sınıfı ise sadece az tehlikeli işyerlerinde çalışabilir.
İşyerlerinin tehlike sınıfı 6331 sayılı iş kanununda belirtilmiştir.
İl kez iş sağlığı ve güvenliği belgesi alacak olanlar C sınıfı uzmanlık belgesi alabilir. İş sağlığı ve güvenliği uzmanlık kursuna giderek gerekli eğitimi alıp sonrasında yeterlilik sınavında başarılı olmaları gerekir. Uzmanlık belgesini yükseltmek isteyenler öncelikle C sınıfı uzmanlık belgesi ile en az 3 yıl bir işyerinde çalıştıklarını belgelemelidir.
B sınıfı uzmanlık belgesi için tekrar uzmanlık eğitimine katılmak ve sınavda başarılı olmak gerekir. Üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği bölümü mezunu olup yüksek lisans yapmış olanlar B sınıfı uzmanlık sınavından geçer not aldıkları taktirde belgeyi alabilir. Aynı zamanda iş hayatını denetleyen müfettişler de B sınıfı uzmanlık belgesi için yapılan sınavda başarılı olmaları durumunda uzmanlık belgesini almaya hak kazanır.
A sınıfı uzmanlık belgesi almak için B sınıfı uzmanlık belgesi ile en az 4 yıl çalışmış olmak gerekir.
Apak Osgb hizmetlerinden faydalanabilmek için 0 (232) 448 40 40 nolu telefonu arayabilirsiniz.
#işGüvenliğiUzmanlığı #işSağlığıVeGüvenliğiBölümü #apak #apakOsgb #osgbHizmetleri #osgbFirmaları #izmirOsgb