İş Sağlığı ve Güvenliği Kontrolleri Ayda Kaç Kez Yapılır?

İş Sağlığı ve Güvenliği Kontrolleri Ayda Kaç Kez Yapılır?

Çalışma koşullarına getirilen yasal prensipler doğrultusunda uygulanan iş sağlığı ve güvenliği kontrolleri ayda kaç kez yapılır? Sorusu bu kriterleri uygulamak durumunda olan işletmeler tarafından en fazla merak edilen konuların başında geliyor. OSGB firmaları tarafından sağlanan bu tarz hizmetler yerine getirilirken işletmenin alacağı hizmet süresi veya sıklığı bu sorunun diğer detaylarını oluşturuyor. Çünkü işletmeler genellikle bu işlemlerin yoğun çalışma saatlerine denk gelmesinden ve haklı olarak çalışmanın aksamamasından endişe ediyorlar. Dolayısıyla bu alanda ortaya çıkan bilgi eksikliklerini gidermeye yönelik yazımızı, konuyla ilgili olanların dikkatlice okumalarını tavsiye ediyoruz.

İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı Tehlike Sınıfına Göre Kontrol Yapar

İş güvenliği hizmetlerinde öncelikle bilinmesi gereken iş sağlığı ve güvenliği uzmanları ile işyeri hekimi yasa ile düzenlenen söz konusu görevlerini yürütürler. Dolayısıyla iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin işletmeleri aylık olarak ne kadar sürede ziyaret edeceği? Ve hangi sıklıkla ziyaret edeceği? Gibi soruların işletmelerce bilinmesi ve buna göre bir hareket tarzı belirlenmesi gerekiyor. Elbette ki işletme bu hizmetler için bir para öder ve bu ödeme karşılığında hizmetlerin yapılmasını talep eder. Bu noktada tartışmasız şekilde işletmenin birçok hakkı bulunur. Kanuni olarak belirli standartlara uygun olarak yapılan yasalara göre iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ile işyeri hekiminin toplam sürelerini 10 kişi üzerinden örneklemeler ile izah edelim. Bu sınıflamaya göre;

İSG Uzmanının Kontrol Süresi

  •     Az tehlikeli sınıftaki yer alan işletmelerde her çalışan için ayda 10 dakika
  •     Tehlikeli sınıfta yer alan işletme çalışanlarına 20 dakika
  •     Çok tehlikeli sınıfta bulunan işletmelerin çalışanlarına yönelik olarak da ayda 40 dakika hizmet verilmektedir. 

İş yeri Hekiminin Kontrol Süresi

  •     Az tehlikeli sınıfta çalışan başına aylık 5 dakika 
  •     Tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerde çalışan başına 10 dakika
  •     Çok tehlikeli sınıfta 15 dakika

Görüldüğü üzere iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin kişi başına düşen kontrol süresi farklılıklar gösterir. Bu durumda işletmeler mevcut tablomuz üzerinden kendi işyeri çalışan sayısına göre bir hesaplama yapabilirler. Elbette bu durumda aylık olarak belirlenen bu hizmetler yine az tehlikeli sınıf üzerinden ve 10 kişi çalıştığı düşünülerek bir örnekleme yapıldığında;  iş sağlığı ve güvenliği uzmanı aylık 100 dakika,  işyeri hekimi ise 50 dakika olarak hizmetlerini verirler.
 

İş Yerini Kontrol Sıklığı İşletme İle Konsensüs Sağlanarak Belirleniyor

İşyeri hekimi geliş sıklığının işletmenin mevcut potansiyeli ile belirleyen APAK OSGB bu tarz durumlarda mutlaka şirketin taleplerini göz önünde bulundurur. Bunun anlamı firmaların yoğunluğu değerlendirilerek ortak kararlaştırılan bir zaman diliminde bu kontrollerin gerçekleştirildiğidir. Örneğin tek seferde 400 dakika gibi uzun bir süre yerine aylık toplam 2 kez kontrol yapılarak her bir çalışmayı belirlenen tarihte bölmek hem firmamız açısından hem de hizmet sunduğumuz firma açısından çok daha akıllıca bir çözüm yoludur. Ancak bu durum hizmet süresi kısaldıkça çok anlamlı olmayacaktır. Örneğin toplamda 60 dakika yani bir saatlik bir çalışmanın ayda 4 defaya yayılması hizmet sunulan firmanın işlerinin aksamasına yol açacaktır. Bu nedenle böyle bir periyot süresi firmalarında pek istemediği bir durumdur. Bu örnekler tabiî ki çoğaltılabilir. Burada önemli olan işletmenin işinin sekteye uğramaması ve iş güvenliği kontrollerini gerçekleştiren OSGB firmasının enerjisinin boşa harcanmadan kanuni gerekliliğin yerine getirilmesidir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetinin Takibi Dijital Materyallerle Sağlanabilir

İşin birde firma açısından kontrol kısmını değerlendirmek gerekirse; İş güvenliği uzmanlarının yapmış olduğu kontrollerin firma tarafından çok daha sağlıklı bir şekilde takip edilebilmesini sağlayan dijital bir altyapının tesis edilmesi en azından firma sahiplerini bu çalışmayı çok daha sağlıklı bir şekilde takip edebilmesini sağlar. Söz gelimi tıpkı o firmada çalışanların mesaiye başlama ve mesaiden ayrılma saatlerini kontrol altında tutan puantaj sistemi kartlarından 1 adet iş güvenliği uzmanı veya iş hekimine tahsis edilirse firma en azından bu kontrollerin hangi tarihlerde ve ne kadar süreyle gerçekleştirildiğini dilediğinde görebilir. Dolayısıyla firmaların bu tarz bir altyapı geliştirmeleri her bakımdan büyük yarar sağlar. 

İş sağlığı ve Güvenliği Kontrolleri İSG KATİP Programı Üzerinden Yapılıyor

Burada unutulmaması gereken iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri veren firmaların aylık periyotlarda yaptığı kontrollerin İSG KATİP programı çerçevesinde gerçekleştiği ve firmanın bir kez sisteme kayıt yapmasının ardından zorunlu olan aylık hizmeti mutlak surette tamamlaması gerektiğidir.  Hemen bir önemli hatırlatma daha yapalım İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri alacak olan firmanın İSG KATİP sistemi üzerinde görünen personel sayısı neyse bu hizmeti veren firma o personel sayısını dikkate almak durumundadır.. Bu durumda firmanın İSG standartlarını yerine getiren firmaya bildirdiği personel sayısının bir önemi bulunmaz ve direkt olarak sisteme kayıtlı çalışan sayısı baz alınır. Konuyla ilgili çok daha geniş ve ayrıntılı şekilde bilgilendirme talep etmeniz durumunda, web sayfamız üzerinde bulunan telefon numaralarımızdan bizlere günün her saatinde ulaşabilirsiniz. APAK OSGB olarak değerli yatırımcılarımızın İSG (İş Sağlığı ve Güvenliği) konularında aydınlatılmasına katkı sunmaktan büyük mutluluk duyarız.
 

#işsağlığıvegüvenliği #işsağlığıvegüvenliğiuzmanı #isg #isgkatip #osgb #osgbhizmetleri #osgbfirması # apakosgb