Diğer Sağlık Personeli (Nedir? Ne İş Yapar?)

Diğer Sağlık Personeli (Nedir? Ne İş Yapar?)

OSGB hizmetleri kategorisinin iş sağlığı hizmetlerinde yer alan diğer sağlık personeli hizmetleri, diğer sağlık personeli görevlendirme zorunluluğu olan işletmelere sunulan bir OSGB hizmetidir. Diğer sağlık personelinin görev, yetki ve sorumlulukları 20.07.2013/28713 Tarihi ve Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikte belirtilmiştir. Buna göre çok tehlikeli sınıfta yer alan ve çalışan sayısı 10 ve üzeri olan işyerleri diğer sağlık personeli görevlendirmek zorundadır.

Diğer Sağlık Personeli (DSP) Nedir?

Hemşire, acil tıp teknisyeni, sağlık memuru ve çevre sağlık teknikeri gibi bölümlerden mezun olanlar diğer sağlık personeli belgesi alarak şirketlerde aynı unvanla çalışabilir. ISG hizmetlerinin yürütülmesi için OSGB birimleri tarafından ISG uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli de görevlendirilmektedir. Bu görevde çalışmak isteyenler ilgili bölümü bitirdikten sonra diğer sağlık personeli belgesi alarak işyerlerinde çalışabilir. ISG uzmanı ve işyeri hekimine yardımcı olan diğer sağlık personeli, sağlık kayıtlarını tutma ve periyodik muayeneleri takip etme gibi görevleri olan sağlık personelleridir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın açtığı ve ÖSYM’nin yaptığı sınavda başarılı olanlar diğer sağlık personeli belgesi almaya hak kazanır. ISG master derecesi olanlar da diğer sağlık personeli belgesi alabilmektedir.

Diğer Sağlık Personeli Ne İş Yapar?

İşyeri hekimi ile birlikte çalışan diğer sağlık personeli, ISG hizmetlerinin olmazsa olmaz bir parçasıdır. OSGB tarafından görevlendirilen diğer sağlık personelleri aynı amaca hizmet eden çalışanlar olup iş güvenliği uygulamalarında önemli görevlere sahiptir. İşyeri hekimi ile birlikte koordineli bir şekilde çalışırlar. İşyeri hekiminin topladığı verileri işleme aşamasında çalışmalara destek olur. Çalışanların sağlığı ile ilgili yapılan çalışmalarda destek olan diğer sağlık personeli, tıbbi yardım yanından eğitimlerde de görev alan sağlık çalışanlarıdır.

Bir işyerinde ISG çalışmalarının başarılı olması için ISG uzmanı ve işyeri hekimi yanında diğer sağlık personelleri de hayati önemde tamamlayıcı rolleri ile en önemli üç personelden biridir.

Diğer sağlık personeli çalışma süresi yönetmelikte belirtilmiştir. 6331 sayılı ISG Kanunu çerçevesinde işyeri hekimi, ISG uzmanı ve diğer sağlık personelinin tüm işleri ve işlemleri koordineli bir şekilde yürütmekle yükümlüdür.

Diğer Sağlık Personeli Görev Yetki ve Sorumlulukları

Diğer sağlık personelinin yetkileri şunlardır;

  • İşi gereği tüm bölümlerde ISG konusunda inceleme ve araştırma yapmak
  • Gerekli bilgi ve belgelere ulaşarak çalışanlarla görüşüp işbirliği yapmak
  • Görevi gereği işveren/işveren vekili ve işyeri hekiminin bilgisi dâhilinde iç düzenlemelere uygun şekilde kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak
  • Tam süreli çalışıyorsa mesleği ile ilgili eğitim ve seminerlere katılmak

OSGB bünyesinde görev alan diğer sağlık personelinin sorumlulukları şunlardır;

  • Çalışanların sağlık taramalarını kaydetmek
  • Çalışanların muayeneleri sırasında işyeri hekimine yardımcı olmak
  • Özel durumu olan çalışanların sağlık muayenelerini takip etmek
  • Sağlık ve ilkyardım eğitimlerinde işyeri hekimi ile birlikte çalışarak ona destek olmak
  • Çalışanlara verilen hijyen eğitimlerinde rol almak
  • Hijyen kurallarının uygulanabilirliğini takip etmek
  • ISG çalışmalarında işyeri hekiminin direktifleri doğrultusunda çalışmak
  • İş güvenliğinde görev alan OSGB ve ISG temsilcileri ile birlikte koordineli bir şekilde çalışmak

Diğer sağlık personeli belgesine sahip olmak zorunda olan DSP çalışanlarının, tam süreli işyeri hekimi çalıştıran işyerlerinde çalıştırılma zorunluluğu yoktur. Ancak işyeri hekimi ISG çalışmalarının daha etkin sunulması için işyeri hemşiresi talep edebilir.

Diğer sağlık personeline ihtiyacınız var ve güvenilir bir OSGB biriminden bu hizmeti almak istiyorsanız, APAK OSGB ile iletişime geçebilirsiniz. APAK OSGB diğer sağlı personeli ihtiyacınızı karşılamaya hazır güvenilir bir birimdir.