Patlayıcı ortam oluşması ihtimali olan işletmelerde ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK gereği olarak, çalışanların sağlık ve güvenliğini korumak amacıyla PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI hazırlanması gerekmektedir.
Bu doküman patlayıcı ortam oluşmasını önlemek, yapılan işlemlerin doğası gereği patlayıcı ortam oluşmasının önlenmesi mümkün değilse patlayıcı ortamın tutuşmasını önlemek ve/veya çalışanların sağlık ve güvenliklerini sağlayacak şekilde patlamanın zararlı etkilerini azaltacak önlemleri almak için ATEX Standarlarını da göz önüne alarak, işveren ve çalışanlarına kılavuzluk yapmaktadır.
Patlamadan Korunma Dokümanı, Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre; aşağıda adı verilen yerel ve uluslararası standartlar rehberliğinde 2015 YILI YÖNETMELİĞİ BAZ ALINARAK hazırlanmaktadır.
Tehlikeli sahaların sınıflandırmasının hemen peşine, bir risk değerlendirmesi yapılarak tanımlanan bölgelerde patlayıcı ortamın ateşlenmesi sonucu daha yüksek seviyede veya normalde kullanılması gerekenin daha altında alet koruma seviyesi (EPL) düşük olan alet kullanılıp kullanılmayacağı belirlenmektedir.
Patlamadan Korunma Dokümanı hazırlanırken BOŞALMA KAYNAKLARI METODUNA GÖRE SINIFLANDIRMA (HESAP METODU) kullanılmaktadır. Bu metotta her boşalma kaynağının sınıflandırması ayrı ayrı hesaplanarak belirlenir. Bu hesaplarda ele alınan kaynak ile ilgili istatistik ve sayısal veriler de dikkate alınarak hesaplanmaktadır.
Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre sizin belirleyeceğiniz gruba tarafımızdan eğitim verilecek ve imza altına alınmaktadır.
Bugüne kadar Patlamadan Korunma Dokümanı hazırladığımız ve resmi kuruluşlarca yapılan denetimlerde, tamamı "KUSURSUZ" bulunan işletmeler aşağıdadır;